Juliaheerink » Specials » Toekomst

Wat zal de toekomst ons brengen?

Wat zal de toekomst ons brengen? Wat fascineert de mens nu meer dan de toekomst? We weten niet wat er gaat komen, niemand kan het met zekerheid zeggen, maar we blijven er allemaal over speculeren. Het is nu eenmaal interessant wat de toekomst zal brengen, omdat wij allemaal de toekomst mee zullen maken. Er is dan ook veel literatuur over te vinden en ook films over tijdreizen worden graag gezien. Wat is er allemaal te zeggen over de toekomst?

Fascinatie met de toekomst

Er zijn verschillende redenen waarom de mens geïnteresseerd is in de toekomst, of zelfs gefascineerd erdoor. Welke redenen zijn dit onder andere?

Mysterie

De toekomst kennen we niet, hij is dus mysterieus. En de mens is een nieuwsgierig wezen dat van nature altijd gefascineerd is door precies dat wat hij niet kent. Denk aan verhalen over verre landen, mythes, de geschiedenis of andere planeten. Dit zijn allemaal gebieden waar wij moeilijk kennis over kunnen krijgen, juist daardoor willen we er alles over weten. De toekomst is precies zoiets.

Relevantie

Wij zullen allemaal in de toekomst leven, die begint immers morgen al, of eigenlijk het volgende moment. Het begint meteen na nu. Dus is het relevant voor ons wat er in de toekomst gebeurt. Hoe zullen de omstandigheden zijn waarin we moeten leven en hoe verschillen die van de huidige? Hoe verder je in de toekomst gaat, hoe groter de veranderingen zullen zijn en hoe meer we ons zullen moeten aanpassen.

Invloed

Wij hebben invloed op de toekomst. Alles wat wij nu doen, alle keuzes die wij nu maken, die dingen bepalen samen de toekomst, onze toekomst. De toekomst is dus niet iets wat vaststaat en met hoge snelheid op ons af komt. We kunnen er iets mee. Aanhangers van het determinisme geloven dat vanaf het eerste begin al bepaald is hoe de toekomst zal zijn, dat alles wat er nu gebeurt, het gevolg is van wat daarvoor gebeurde en dat zo het hele universum gedetermineerd is. Zo zijn onze eigen handelingen dus ook gedetermineerd, maar ze bepalen hoe dan ook de toekomst.

Groots

De toekomst heeft invloed op alles, en zal overal zijn, er is eigenlijk niets groters voor te stellen. Het nu en het verleden verdwijnen en bestaan niet meer in de toekomst. De toekomst zal alles veranderen, het is overweldigend. Natuurlijk is het wel zo dat zodra de toekomst aangebroken is, hij onmiddellijk in het nu verandert en vervolgens in het verleden, maar dan is er wel weer een nieuwe grootste toekomst om op te wachten.

Is de toekomst te voorspellen?

Kunnen we zeggen wat de toekomst zal brengen? Hier zijn de meningen over verdeeld. Er zijn mensen die denken dat we in principe álles kunnen voorspellen, dat we als we alle data van het universum verzameld hebben, precies zullen weten hoe dit zich zal ontwikkelen. Anderen geloven niet dat we ooit iets met zekerheid zullen kunnen zeggen over de toekomst, en dat hij altijd veranderbaar door ons is en onder invloed van toevallige veranderingen.

Wetenschap

In de wetenschap probeert men constant de toekomst te voorspellen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van wetmatigheden. Komt de zon vandaag op, en deed hij dat ook gisteren en alle dagen daarvoor, dan zal hij morgen ook wel opkomen. Zo werken alle experimenten. Kwam er steeds hetzelfde resultaat uit het onderzoek, dan zal dit resultaat er wel altijd uit volgen. Met deze wetmatigheden werken en rekenen wetenschappers, om uitspraken te kunnen doen over welk object dan ook en hoe dit zich zal gedragen in bepaalde omstandigheden en in de toekomst.

Hume

De filosoof David Hume gelooft niet in het gebruiken van wetmatigheden als bewijs. Dat de zon alle dagen hiervoor en vandaag is opgekomen, hoeft helemaal niet te betekenen dat dit morgen gebeurt. Het is er geen bewijs voor. Als ik honderd dagen achter elkaar een appel eet, is dat ook geen bewijs dat ik dat morgen ook zal doen. Dit kan het geval zijn als de appels zijn uitverkocht bijvoorbeeld. Zo kan door een of ander toeval, een wetmatigheid beïnvloed worden. En wetmatigheden uit de natuur, kunnen net zo worden beïnvloed door het toeval. Iets wat honderd keer gebeurt, daarvan kunnen wij niet met zekerheid zeggen dat het een wetmatigheid is en dat het altijd zal gebeuren. We hebben er simpelweg geen bewijs voor.

Waarzeggerij

Waarzeggerij bestaat in meerdere vormen, en in elk van deze vormen probeert men de toekomst te voorspellen op een manier die de wetenschap niet erkent. Astrologie is een voorbeeld hiervan, een pseudowetenschap. Het lijkt op wetenschap maar is het in essentie niet. In astrologie wordt gekeken naar de zon, maan en de planeten, onder andere. Aan de hand hiervan denkt men de toekomst te kunnen voorspellen van een individu, een relatie of zelfs van een hele generatie. Andere vormen van waarzeggerij zijn bijvoorbeeld het lezen van handen of het kijken in een glazen bol.

Religie

Zelfs al is de toekomst te voorspellen, er zijn genoeg mensen die er dan nog niets van willen weten. Velen zijn er zelfs bang voor. Dit is iets wat ook aan de orde is in verschillende religies, bijvoorbeeld het christendom. Mensen zijn van nature al wat angstig ervoor, omdat de toekomst zo ingrijpend en ongekend is, daar wordt op ingespeeld. Men wordt verteld over het hiernamaals, kom je terecht in de hemel of in de hel? Als het de hel is, wil je het eigenlijk niet weten, het is een afschrikwekkend beeld. Dit kan je bang maken voor de toekomst. Ook zoiets als karma, uit andere religies, heeft te maken met hoe jij je eigen toekomst bepaalt. De daden die je nu verricht, of die je vroeger misschien hebt verricht in vorige levens, bepalen hoe de toekomst er voor je uit gaat zien. In religies die zo redeneren heb je dus enorm veel invloed op jouw eigen toekomst. Daar is men er misschien wat minder bang voor, tenzij je hele slechte dingen gedaan hebt natuurlijk.

Megastallen zijn de toekomst, ja of nee?

Iedereen kent het begrip 'megastal', maar wat zijn nu precies megastallen en wat zijn de voor- en nadelen ervan? Wat betekent dit voor de toekomst van de megastal? Er doen genoeg positieve en negatiev…
Waar tijdreisfilms de fout in gaan

Waar tijdreisfilms de fout in gaan

Iedereen heeft vast wel eens een tijdreisfilm gezien, waarin karakters terug gaan in de tijd om wat aanpassingen te maken. In de toekomst kan een grote ramp gebeurd zijn en deze is zo te voorkomen. Ma…

Zijn wij robots van de tijd?

We hebben het gevoel dat we in ons dagelijks leven continu beslissingen nemen. En bij deze beslissingen hebben wij vaak de vrijheid uit twee of meer opties te kiezen. Maar is dit eigenlijk wel zo? In…
Utopia, het programma en het boek vergeleken

Utopia, het programma en het boek vergeleken

In het programma 'Utopia' begint men met het bouwen van een nieuwe samenleving. Ze moeten een gemeenschap opbouwen met niets meer dan een startbedrag, een kale loods, een stuk land, wat vee, een aansl…
De toekomst: de vegetarische mens

De toekomst: de vegetarische mens

Steeds meer mensen worden vegetariër. Is dit slechts een trend, of zal dit zich in de toekomst voortzetten? Zal in de toekomst dan iedereen vegetariër zijn? Voor de mensen die in onze tijd het vlees a…

Het Nederlands over honderd jaar

Heb je er wel eens over nagedacht hoe het zou zijn om honderd jaar vooruit in de tijd te gaan? Misschien is er zoveel technologische vooruitgang geweest dat dingen normaal zijn geworden die we nu niet…
Gepubliceerd door Juliaheerink op 21-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.