Juliaheerink » Specials » Superfoods

Zijn superfoods wel zo bijzonder?

Zijn superfoods wel zo bijzonder? Tegenwoordig hoor je meer en meer over 'superfoods'. Dan is het de goji-bes, dan weer 'quinoa'. Het zijn allerlei exotische namen en producten, en men denkt dat je er heel erg gezond van kan worden. Maar bevatten deze planten nu echt meer vitamines en mineralen dan de 'gewone' groentes en fruit je kunnen geven? Het zou best eens kunnen zijn dat wij in de val lopen van allerlei marketingsstrategieën en veel te veel betalen voor de vitamines, waar we eigenlijk ook prima aan kunnen komen in de lokale supermarkt.

Voorbeelden van superfoods

Goji-bessen worden vaak superfoods genoemd, en ook het chiazaad wordt genoemd. Maar stoffen die we al langer kennen, zoals cacao, aloë vera of kokosolie, krijgen tegenwoordig ook al de status van superfood. En dan heb je nog Quinoa of Incabessen, allerlei namen waar je nog nooit van gehoord had. Superfoods zijn over het algemeen toch vrij exotisch. Waarom zijn exotische vruchten eigenlijk zoveel beter dan de 'gewone' uit de lokale supermarkt?

Wat superfoods doen

Volgens de aanhangers van het geloof in superfoods, is het verschil tussen normale groentes en fruit, dat de superfoods in principe wel hetzelfde zijn, maar veel meer vitamines, mineralen, gezonde vetten, en dergelijke bevatten. Er zitten veel meer van deze stoffen in, en ook nog eens veel meer verschillende. En hier zit misschien wel een kern van waarheid in. Producten die namelijk in de massaproductie zitten, worden ook niet op zo'n gezonde manier geproduceerd als vruchten uit de Himalaya. Er valt dus zeker wat te zeggen voor het gebruik van exotische planten.

Marketing

Maar misschien lopen we ook wel allemaal in de val van de marketing. Natuurlijk werkt een verhaaltje over de eigenschappen van een vrucht of zaad, waar niemand ooit van gehoord heeft, beter dan een verhaaltje over bananen. Men is nieuwschierig naar exotische planten en kan, en wil, zich voorstellen dat deze geweldige geneeskrachtige eigenschappen hebben. En als er dan ook nog bij kan worden verteld dat de producten al duizenden jaren gebruikt worden, is het verhaal compleet. Mensen geloven wat ze willen geloven, en dus dat een exotische vrucht hen kan genezen. Maar als je erover nadenkt, bananen worden ook al duizenden jaren gegeten. Misschien zijn superfoods dus wel gewoon onzin.
Aloë vera, superfood of onzin?

Aloë vera, superfood of onzin?

Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden allerlei eigenschappen aan toegeschreven als kankergenezend en dergelijke. Wat is…
Chiazaad, superfood of onzin?

Chiazaad, superfood of onzin?

Aan het chiazaad is al veel aandacht aan besteed, vooral op het internet. Het is een hype, net als veel andere superfoods de hype zijn. Dit zaad werd duizenden jaren geleden al gebruikt, door de Maya’…
De goji-bes, superfood of onzin?

De goji-bes, superfood of onzin?

Werken superfoods nu echt, of zijn ze helemaal niet gezonder dan 'gewone' groentes als broccoli en selderij? De goji-bes is een van de voorbeelden van superfoods. Het zou een al lang gebruikte vrucht…
Quinoa, superfood of onzin?

Quinoa, superfood of onzin?

Quinoa is een van de obscure superfoods. Het zou vooral voor sporters en vegetariërs goed zijn, omdat het zaad veel proteïnes bevat. Daar kan door het niet eten van vlees een tekort aan ontstaan. Net…
Steeds minder vitamines in groente en fruit

Steeds minder vitamines in groente en fruit

Volgens verschillende onderzoeken zouden groenten vandaag de dag veel minder vitamines en mineralen bevatten dan dat ze twintig jaar geleden deden. En dit verschil is bij sommige groenten zelfs wel vi…
Superfoods, gezond of onzin?

Superfoods, gezond of onzin?

Zijn superfoods onzin? Volgens de Britse ‘National Health Service’ is er niet echt bewijs voor het bestaan van ‘superfoods’. Dit komt doordat het haast onmogelijk is de exacte invloed van een product…
Gepubliceerd door Juliaheerink op 05-02-2014, laatst gewijzigd op 26-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.rtlnieuws.nl/editienl/superfood-superonzin
  • http://www.erasmusjournalisten.nl/index.php/2013/05/15/superfoods-geen-vervanging-voor-gezond-dieet/
  • http://gojibessen.nu/
  • http://www.newscientist.nl/nieuws/goji-bes-is-placebo-fruit/
  • http://www.erasmusjournalisten.nl/index.php/2013/05/15/superfoods-geen-vervanging-voor-gezond-dieet/
  • http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/22013_de_bittere_nasmaak_van_het_wonderzaad_quinoa/
  • http://www.nujij.nl/gezondheid/quinoa-een-superfood.23710803.lynkx
  • http://energiekevrouwenacademie.nl/chiazaad-bijna-alles-wat-een-vrouw-nodig-heeft/
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/107970-de-gevaarlijke-bijwerkingen-van-chiazaad.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alo%C3%AB_vera